Aile Danışmanlığı
Evli olan ya da olmayan çiftlerin karşılaştıkları sorunları ele alıp çözüme kavuşturmayı hedefleyen bir terapi modelidir. Bu terapide, çiftler arasında terapist tarafından yönlendirilen konuşmalara yer verilmektedir. Genel olarak çift birlikte seansa katılabilmektedir. Bazen tek bir kişiye de ilişkisi baz alınarak çift ve aile terapisi yapılabilmektedir. Bu terapide, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlaması hedeflenmektedir. Bu sebeple çiftlerin birbirlerine verdikleri tepkiler ele alınır. İlişkilerde oluşan sorunların bir kısmı, kişinin karşı tarafı suçlayarak kendi eksiklerini görmeye açık olmamasından kaynaklanabilmektedir. Çift terapisinde terapistin görevi bu unsurları adil ve açık bir şekilde çifte sunmaktır.
Çift ve aile terapisinin temel amacı, birlikte oluşturulan hedefler çerçevesinde yine birlikte çözümler geliştirmektir. Birliktelik kişilerin hayat görüşleri de dahil hem karakterlerine, hem de dış dünyaya bakış açılarına ilişkin pek çok farklılığın bir araya getirilmesi anlamına gelmektedir. Bu farklılıklar çiftlerin yaklaşımlarıyla birlikte ilişkinin gidişatın da belirleyici bir unsur olabilmektedir. Problemli bir ilişkide bu farklılıkların ele alınış şekli değerlendirilmelidir. Örnek olarak; cinsel yaşamda karşılaşılan güçlükler, karşılıklı güven problemi, aldatma, ayrılma gibi durumlar gösterilebilmektedir.
Ayrıca evlilik öncesi çiftlerin birbirlerine uygunluğunu sorgulaması veya yaşadıkları sorunları evliliğin çözeceğine inanmaları da dahil birlikteliğe ilişkin pek çok kaygı ve yanılgı çift ve evlilik terapisinde işlenmektedir. Aileler genellikle bir çatışma sonucunda ya da anlaşmazlıkların doğurduğu gerginlikler sebebiyle terapiye başvururlar.